Mit csinál egy bérszámfejtő?

2022.12.09

A bérszámfejtés kifejezése sokak számára nem ismeretlen fogalom, ám a legtöbben valójában nem is tudják, hogy mi mindent is takar. Úgy gondolják, hogy egy bérszámfejtő nem csinál mást, mint a munkavállalók kifizetéséért felel, pedig a munkája ennél lényegesen sokrétűbb. Ahhoz, hogy megfelelő szakemberre bízzuk a munkát, nem árt tudni, hogy mit is jelent a bérszámfejtés valójában. Lássuk, pontosan mit is takar ez a kifejezés?

A bérszámfejtés feladatkörébe a kifizetési időszakon túl sok más egyéb feladat is beletartozik. Egyrészt a bérszámfejtő számítja ki a dolgozók nettó jövedelmét, vagyis azt az összeget, amit az adott munkatárs kézhez kap, de az adókat és a járulékokat is ő számítja ki. A szabadságokkal történő elszámolás és a bónuszok kalkulálása is az ő feladatkörébe tartozik.

Fontos feladata emellett a pénzintézetekkel történő kapcsolattartás, és persze szükség esetén jogi és adózási információkkal is ellátja a munkavállalókat. Természetesen a nyugdíjjárulék, a társadalombiztosítás és az egészségbiztosítási járulék területén is naprakész információval rendelkezik, és folyamatosan képzi magát, hogy az érvényes jogszabályokkal is tisztában legyen. Számos feladat, mely mind a bérszámfejtő feladatkörébe tartozik. 

Miért olyan fontos, hogy megfelelő bérszámfejtőt válasszon egy cég?

A fentiek alapján jól látszik, hogy a bérszámfejtés egy komoly, nagy felelősséggel járó munkakör, így egyáltalán nem mindegy, hogy a cég milyen bérszámfejtő irodát választ. Fontos, hogy ez egy bizalmi kérdés, mivel a cég bizalmas adatainak kezeléséről is szó van, enélkül a bérszámfejtő nem is tudna dolgozni. Másrészt pedig precíznek és pontosnak kell lenni, hogy a kifizetések hiánytalanok és zökkenőmentesek legyenek.

Szakértő csapatot nem könnyű találni a feladatra, de sokszor a puding próbája az evés. Szerencsére, attól, hogy egy bérszámfejtő csapatot már megbízott egy cég, nem jelenti azt, hogy ne lehetne váltani. A bérszámfejtő váltás általában decemberben esedékes, már aki ebben gondolkodik. Ha nem vagyunk megelégedve a jelenlegivel, nem szabad halogatni a váltást.