Milyen egy jó könyvelő?

2022.12.27

Úgy tartja a mondás, hogy a jó könyvelő aranyat ér. Elsőre nem is gondolnánk, hogy ez az állítás mennyire igaz, pedig ha megfelelő könyvelőt választunk, akkor sok-sok stressztől kímélhetjük meg magunkat, arról már nem is beszélve, hogy sok időt és pénzt spórolhatunk meg a cégünk számára.

De mikor is van szükség könyvelőre? Bármilyen vállalkozási/adózási mód alá is tartozunk, biztosan felmerült bennünk a kérdés, hogy szükségünk van-e szakemberre az egyes könyvelési, számviteli vagy adózási feladatok megoldásához, esetleg az éves zárás vagy a bérszámfejtés elvégzéséhez.

A válasz mindig egy egyértelmű igen. Egy jó könyvelő ugyanis nemcsak az aktuális és folyamatosan változó adózási jogszabályokkal kapcsolatban tud segíteni, hanem a könyvelési és pénzügyi kérdésekben is. A könyvelő feladata nagyon sokrétű, sok olyan kérdésben is a segítségünkre lehet, ami elsőre nem is jutna az eszünkbe:

  • ellenőrzi a számlákat, hogy megfelelnek-e az aktuális törvényi szabályozásoknak
  • rögzíti a számlákat és bizonylatokat
  • elkészíti az éves beszámolókat
  • elvégzi az adatszolgáltatást a hatóságok felé, azaz leadja a bevallásokat, kérelmeket stb.
  • naprakész tájékoztatást ad a cég vezetőjének az adózásban történő változásokról

Hogyan válassz könyvelőt?

A fentiek alapján talán már nem is kérdés, hogy bármilyen vállalkozásról is legyen szó, könyvelőre szükség lesz. Adja is magát a kérdés, mi alapján válasszunk könyvelőt? A végzettségek és a referenciák ellenőrzése talán az első lépés ilyenkor, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy a könyvelőnk eddig csak magánszemélyek vagy kisvállalkozások adózási tanácsadását végezte, vagy multi cégek könyveléséhez is ért.

Egy könyvelőnek természetesen magabiztosnak és precíznek kell lennie. Mivel a könyvelővel történő munka a bizalmon alapszik, olyan szakembert kell választani, aki nemcsak elvállalja a munkát, de a céggel szerződést is köt a munka elvégzésére, titoktartási és felelősségvállalási nyilatkozatot is aláír, ha szükséges. Amennyiben nem vagyunk elégedettek a jelenlegi könyvelőnkkel, ne féljünk újat keresni.